Agusiowe smakołyki

Agusiowe smakołyki

Kucharz
[Przepisów: 5]

Murzynek z nutellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli lubicie murzynki, to wypróbujcie ten z dodatkiem nutelli. Ciasto jest miękkie i wilgotne. Góra ciasta, polana jest polewą i posypana okruchami. Dzięki temu, ciasto ładnie się prezentuje.

Murzynek z nutellą

Składniki:

Murzynek z nutellą

 

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki nutelli
  • 4 jajka
  • 2 szklanki maki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Murzynek z nutellą
Margarynę, cukier, kakao, nutellę i wodę zagotować. Wyłączyć gaz. Odlać z tego pół szklanki na polewę.

Do wystudzonej masy dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.  Wszystko razem zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, dodać do masy. Zmiksować chwile na najniższych obrotach miksera.

Ciasto przełożyć do tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni, około 1 godzinę.

Po wystudzeniu, ściąć górę ciasta i pokruszyć. Wierzch ciasta, polać odlaną wcześniej polewą.

Na polewę posypać pokruszone ciasto. Delikatnie docisnąć.