Sposób przygotowania:
Murzynek z orzechamiprzygotowanie
Orzechy siekamy nie za drobno.
Oddzielamy żółtka od białek- białka ubijamy z szczyptą soli.
Palmę, wodę podgrzewamy.
Gdy mamy już większość płynną dodajemy cukier, i kakao - razem gotujemy przez 5-7 minut.
Odlewamy 3/4 szklanki ( na polewę) a resztę masy studzimy.
Do zimnej masy czekoladowej dodajemy po jednym żółtku i ucieramy robotem.
przygotowanie
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem, oraz śmietanę.
Do masy na końcu dodajemy orzechy i pianę z białek- łączymy już delikatnie przy pomocy szpatułki.
Masę przekładamy do keksówki- ja smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia, jest o wiele łatwiej wyciągnąć ciasto z blaszki.
Ciasto ładnie rośnie, dlatego nie dajemy więcej niż 3/4 wysokości blaszki.
Ciasto pieczemy 50-55 minut ( do suchego patyczka)
Upieczone wyjmujemy z formy i od razu polewamy odlaną częścią i odstawiamy do wystudzenia
SylaUla