reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Murzynek z orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kochamy murzynki i to bardzo ;) Szczególnie takie świeże, wilgotne i mocno czekoladowe, z chrupiącymi orzechami w środku! Znikają bardzo szybko i czasami od razu przygotowuje dwie blaszki.

Murzynek z orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Murzynek z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Murzynek z orzechami

przygotowanie

Murzynek z orzechami
pamiętamy żeby odlać część do plania gotowego ciasta

Orzechy siekamy nie za drobno.

Oddzielamy żółtka od białek- białka ubijamy z szczyptą soli.

Palmę, wodę podgrzewamy.

Gdy mamy już większość płynną dodajemy cukier, i kakao - razem gotujemy przez 5-7 minut.

Odlewamy 3/4 szklanki ( na polewę) a resztę masy studzimy.

Do zimnej masy czekoladowej dodajemy po jednym żółtku i ucieramy robotem.

przygotowanie

Murzynek z orzechami
białka łączymy z masą przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki

dodajemy mąkę przesianą z proszkiem, oraz śmietanę.

Do masy na końcu dodajemy orzechy i pianę z białek- łączymy już delikatnie przy pomocy szpatułki.

Masę przekładamy do keksówki- ja smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia, jest o wiele łatwiej wyciągnąć ciasto z blaszki.

Ciasto ładnie rośnie, dlatego nie dajemy więcej niż 3/4 wysokości blaszki.

Ciasto pieczemy 50-55 minut ( do suchego patyczka)

Upieczone wyjmujemy z formy i od razu polewamy odlaną częścią i odstawiamy do wystudzenia