Sposób przygotowania:
Murzynek z jabłkami
Obieramy jabłka ze skórki. Kroimy w kostkę. Dodajemy rodzynki oraz cukier cynamonowy- mieszamy i odkładamy na później. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając porcjami cukier puder. Następnie do ubitej piany dodajemy stopniowo, po jednym żółtku, cały czas miksując. Lecz miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy olej - mieszamy. Teraz dodajemy na przemian - trochę suchych składników i woda i tak do momentu aż składniki się skończą. Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka wraz z rodzynkami- mieszamy. Ciasto przekładamy do formy ( wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy ok 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Ciasto gdy wystygnie możemy polać polewą czekoladową lub opruszyć cukrem pudrem