Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Murzynek z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto murzynko we z dodatkiem jabłek oraz rodzynek, polane polewą czekoladową. Idealne na każdą okazje.

Murzynek z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynek z jabłkami

 

  • szklanka cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego
  • pół szklanki oleju
  • 1 szkl wody gazowanej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • 5 jabłek

 

Sposób przygotowania:

Murzynek z jabłkami
Obieramy jabłka ze skórki. Kroimy w kostkę. Dodajemy rodzynki oraz cukier cynamonowy- mieszamy i odkładamy na później. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając porcjami cukier puder. Następnie do ubitej piany dodajemy stopniowo, po jednym żółtku, cały czas miksując. Lecz miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy olej - mieszamy. Teraz dodajemy na przemian - trochę suchych składników i woda i tak do momentu aż składniki się skończą. Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka wraz z rodzynkami- mieszamy. Ciasto przekładamy do formy ( wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy ok 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Ciasto gdy wystygnie możemy polać polewą czekoladową lub opruszyć cukrem pudrem
Murzynek z jabłkami
mąka, proszek do pieczenia i kakao- przesiane składniki
Murzynek z jabłkami
porcjami dodajemy na przemian wodę wraz z sychymi składnikami
Murzynek z jabłkami
całość mieszamy i dodajemy jabłka wraz z rodzynkami
Murzynek z jabłkami
ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 50 minut