Sposób przygotowania:
Murzynek z mikrofalówki
Czekoladę łamię na kawałki, wkładam do plastikowego naczynia (przeznaczonego do mikrofalówek), dodaję 2 łyżki wody i masło, rozpuszczam w mikrofalówce,dokładnie mieszam na gładką masę.
W misce ubijam do białości jajka z cukrem, dodaje mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Na końcu dodaje rozpuszczoną czekoladę, jeszcze raz delikatnie mieszam.
Naczynie żaroodporne lub prostokątny pojemnik do mikrofalówek wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Piekę w kuchence mikrofalowej 8 min. w najwyższej mocy (u mnie to 850 W).
Po ostudzeniu ciasto przekrawam, smaruję dżemem. Polewam czekoladową polewą, posypuję cukrową posypką.
W misce ubijam do białości jajka z cukrem, dodaje mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Na końcu dodaje rozpuszczoną czekoladę, jeszcze raz delikatnie mieszam.
Naczynie żaroodporne lub prostokątny pojemnik do mikrofalówek wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Piekę w kuchence mikrofalowej 8 min. w najwyższej mocy (u mnie to 850 W).
Po ostudzeniu ciasto przekrawam, smaruję dżemem. Polewam czekoladową polewą, posypuję cukrową posypką.