Sposób przygotowania:
Murzynek z polewą
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Ubijamy z cukrem i dodajemy żółtka,przesiana mąkę pszenną wymieszana z sodą i kakao,a następnie dżem i mleko. Na samym końcu do ciasta dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę.
Tak przygotowane ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto wyjmujemy z pieca i studzimy.
Po wystudzeniu oblewamy polewą i szybko posypujemy płatkami czekoladowymi, aby przykleiły się i nie spadały podczas krojenia ciasta.
Tak przygotowane ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto wyjmujemy z pieca i studzimy.
Po wystudzeniu oblewamy polewą i szybko posypujemy płatkami czekoladowymi, aby przykleiły się i nie spadały podczas krojenia ciasta.
Czekoladka 2