KotkaMisia

KotkaMisia

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Murzynkowe serduszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasteczka w kształcie serc wykonane z ciasta "murzynek". Miła niespodzianka na walentynki lub dla dzieci :)

Murzynkowe serduszka

Składniki:

Murzynkowe serduszka

 

  • 1 kostka masła (200g)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 2 krople aromatu
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • do ozdobienia: posypka, serduszka (żelki)

 

Sposób przygotowania:

Murzynkowe serduszka
Przygotowanie: W dużym garnku gotujemy co jakiś czas mieszając: masło, cukier, kakao, mleko i aromat. Zdejmujemy z ognia i odlewamy pół szklanki (na polewę). Odstawiamy masę do ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ucieramy. Masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy żółtka i ucieramy dalej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą kakaową. Przekładamy do foremek w kształcie serca i pieczemy w 180°C ok. 40 minut. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu ciasteczka polewamy odstawioną wcześniej polewą w szklance. Ozdabiamy cukrem pudrem i posypką oraz serduszkami.

Tagi:

jajko jajka