EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Mus bananowo-waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszny deser, który można serwować dla maluchów już od 9 miesiąca życia. Dorośli też mogą się pokusić :)

Mus bananowo-waniliowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus bananowo-waniliowy

 

  • 2 duże banany
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 laski wanili

Sposób przygotowania:

Mus bananowo-waniliowy
Banany myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Do małego garnka wlewamy 1/3szkl wody, wrzucamy banany i cukier, przykrywamy. Dusimy na małym ogniu 5 minut. Wanilię przekrajamy wzdłuż, wyciągamy rdzeń, kroimy na cienkie paseczki. Dodajemy do banana. Dusimy jeszcze 5minut. Wszystko przekładamy do blendera, miksujemy i gotowe. 
Mus bananowo-waniliowy
Banany kroimy w plastry, nie muszą być takiej samej grubości
Mus bananowo-waniliowy
Do duszenia bananów należy używać szerokich garnków
Mus bananowo-waniliowy
Świeża laska wanilii nadaje piękny aromat i smak dla dania
Mus bananowo-waniliowy
Wszystko trzeba zmiksować i można podawać, albo zjeść!!