Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Mus cappuccino w filiżance

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekki i puszysty deser kawowy podany w eleganckich filiżankach, jak w małej paryskiej kawiarni. :-)

Mus cappuccino w filiżance

Składniki:

Mus cappuccino w filiżance

 

  • 4 jajka
  • 250ml śmietanki 30%
  • 6 łyżeczek kawy Cappuccino
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki słodzonego kakao
  • łyżka żelatyny
  • 50ml wody
  • karmel
  • ciasteczka czekoladowe
  • bita śmietana

 

Sposób przygotowania:

Mus cappuccino w filiżance
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, jajka ubij z dwoma łyżkami cukru w metalowej misce, gdy masa lekko zbieleje przełóż miskę nad garnek z gotującą się wodą. Kiedy masa złapie wyższą temperaturę dodaj namoczoną wcześniej żelatynę, po rozpuszczeniu się żelatyny dodawaj po jednej łyżeczce kakaa i cappuccino stale ubijając, po zdjęciu z pary ubijaj jeszcze 10 min. Śmietanę ubij z pozostałym cukrem i dodaj do ostudzonej masy kawowej, na dno filiżanek wsyp warstwę pokruszonych ciastek, polej sporą porcją karmelu i wlej mus cappuccino, schłodzony deser udekoruj bitą śmietaną.