marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mus czekoladowo-pomarańczowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Mus to deser o delikatnym smaku rozpływającym się w ustach, trzeba tylko włożyć nieco wysiłku, by mieć dobry efekt. Jako dodatek owocowy polecam miąższ pomarańczowy.

Mus czekoladowo-pomarańczowy

Składniki:

Mus czekoladowo-pomarańczowy

  • 2 duże pomarańcze,
  • 100 g. masła,
  • 100 ml. śmietanki 30 %,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej,
  • 1/4 l. mleka,
  • oraz 1 opakowanie suchych rurek waflowych.

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowo-pomarańczowy
Masło, cukier i śmietankę dodać do rondla i mieszać masę, pilnując by się nie przypaliła. Zestawić naczynie na bok i postawić kolejne, by rozpuścić czekoladę z małą ilością mleka lub najlepiej śmietanki, również mieszając cały czas, nie dopuszczając do wykipienia masy.

Pomarańcze opłukać, obrać ze skór i błonek , po czym wyjąć łyżeczką cały miąższ i dodać do masy czekoladowej i wymieszać ze śmietankową z cukrem i masłem. Przełożyć masę do szklanej salaterki lub pucharków i wstawić do lodówki na prawie godzinę.

Po wyjęciu wyjąć naczynie z musem i podawać z rurkami waflowymi pustymi, układając je w płotek.

Tagi:

czekolada