cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Mus czekoladowy z sosem żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Biało-czarny mus czekoladowy z sosem żurawinowym

Mus czekoladowy z sosem żurawinowym

Składniki:

Mus czekoladowy z sosem żurawinowym

 

  • Składniki na 6 porcji:
  • Biały mus:
  • 2 płatki białej żelatyny
  • 150 g białej kuwertury w kawałkach
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżka stołowa likieru pomarańczowego (ewentualnie soku pomarańczowego)
  • 150 ml bitej śmietany

 

  • Czarny mus:
  • 100 g gorzkiej czekolady w kawałkach
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 ml bitej śmietany

 

 

  • Dodatkowo:
  • Mięta lub melisa

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy z sosem żurawinowym
1. Żelatynę namoczyć. Białą kuwerturę rozpuścić w garnku i pozostawić do ostygnięcia. Białko ubić na sztywną masę. Żółtko zmieszać z likierem pomarańczowym i utrzeć na kremową masę. Żelatynę wycisnąć i rozpuścić w łyżce stołowej gorącej wody. Dodać szybko do żółtka, mieszając. Dodać kuwerturę. Dodać białko i bitą śmietanę.



2. Gorzką czekoladę rozpuścić w rondlu i pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną masę. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy, a następnie utrzeć na kremową masę. Rozpuszczoną czekoladę zamieszać, a następnie dodać ubite białka i bitą śmietanę.



3. Nakładać do szklanek czarną i białą masę naprzemiennie. Wstawić do lodówki na  1-2 godziny.



4. Do nektaru żurawinowego dodać cukier waniliowy i zagotować. Mąkę kukurydzianą zmieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do nektaru i zagotować, mieszając. Dodać żurawiny i pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Powstały sos umieścić na musie. Udekorować miętą lub melisą.









Czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas chłodzenia



Wskazówka: W okresie od września do stycznia można stosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 250 g świeżych żurawin gotować w 240 ml nektaru żurawinowego z dodatkiem 4 łyżek stołowych cukru i opakowania cukru waniliowego przez ok. 5 minut. 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej zmieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do nektaru, a następnie zagotować.



Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna: 523 kcal  / 2184 kJ

Białko: 8 g

Tłuszcz: 32,1 g

Węglowodany: 49 g

Tagi:

czekolada sosy