Mus czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pokruszoną na kawałki czekoladę i masło wrzucić do miski, a tę ustawić nad garnkiem z gotująca się wodą. Rozpuścić czekoladę, mies

Mus czekoladowy

Składniki:

Mus czekoladowy

 

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag masła
  • 5 łyżek cukru
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy
Pokruszoną na kawałki czekoladę i masło wrzucić do miski, a tę ustawić nad garnkiem z gotująca się wodą. Rozpuścić czekoladę, mieszając, by połączyła się w gładką masę z masłem. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, białka na sztywną pianę. Do roztopionej czekolady najpierw dodać masę żółtkową, a następnie delikatnie wmieszać pianę. Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki, by masa stężała.