monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Mus czekoladowy z truskawkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Deser jest banalnie prosty w przygotowaniu ale nie traci przez to na smaku:) wspaniałe połączenie truskawek i czekolady,serdecznie zapraszam

Mus czekoladowy z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus czekoladowy z truskawkami

 

  • Mus truskawkowy:
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 120 mrożonych truskawek
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • Mus czekoladowy:
  • 50 g czekolady gorzkiej o zawartości kakao 74%
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 4 żółtka
  • 200 g śmietany 30%
  • Dodatkowo:
  • 4 truskawki
  • 8 paluszków jogurtowo-czekoladowych

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy z truskawkami
Mus truskawkowy: Żelatynę przełożyć do miseczki i dodać wodę i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją w rondelku ( powoli). Truskawki przełożyć do blendera i dodać cukier puder. Zmiksować. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Przygotowany mus przelać do 4 pucharków. Odstawić do lodówki na około 30-45 minut. Mus czekoladowy: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ( razem). Odstawić do ostygnięcia. Żóltka ubić w misce. W drugiej misce ubić śmietanę na sztywno. Do ubitej śmietany dodać jajka i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i ponownie ubić. Przełożyć na pucharków ( położyć na mus truskawkowy). Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem udekorować truskawka i czekoladowym paluszkiem. Smacznego!
Mus czekoladowy z truskawkami
truskawki zmiksować z cukrem pudrem
Mus czekoladowy z truskawkami
wymieszane truskawki z żelatyna przelać do pucharka
Mus czekoladowy z truskawkami
do śmietany z żóltakmi dodać roztopiona czekoladę
Mus czekoladowy z truskawkami
mus czekoladowy przelać do pucharka i odstawić do lodówki

Tagi:

czekolada