Sposób przygotowania:
Tarta z truskawkami i musem czekoladowym
CIASTO: z podanych składników szybko zagniatam ciasto. W razie potrzeby dodaję odrobinę bardzo zimnej wody. Wkładam do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy 21 cm cienko smaruję masłem. Ciasto wałkuję na koło o średnicy 8 cm większej od średnicy formy. Przekładam do formy i odcinam nadmiar ciasta. Do środka wkładam arkusz papieru do pieczenia, wsypuję fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 190*C. Piekę tartę 15 minut, następnie ostrożnie usuwam pergamin oraz fasolki. Piekę kolejne 5 minut. MASA CZEKOLADOWA: połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą miksuję z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i łączę z czekoladą i serkiem. Na wystudzony spód tatry wykładam mus czekoladowy i odstawiam do delikatnego schłodzenia do lodówki na około 30 minut. Truskawki myję, usuwam szypułki i osuszam na ręczniku papierowym. Pokrojone na mniejsze kawałki truskawki układam na musie czekoladowym tuż przed podaniem tarty.
misia53