anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z truskawkami i musem czekoladowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Czekoladowy mus połączony z soczystymi i aromatycznymi truskawkami na delikatnym, kakaowym kruchym cieście.

Tarta z truskawkami i musem czekoladowym

Składniki:

Tarta z truskawkami i musem czekoladowym

 

  • CIASTO:
  • mąka 125 g
  • kakao 1 łyżka
  • cukier puder 1 łyżka
  • masło schłodzone 50 g
  • żółtko 1 sztuka
  • MASA CZEKOLADOWA:
  • serek mascarpone 250 g
  • śmietana kremówka 200 g
  • czekolada gorzka 100 g
  • cukier puder 1 łyżka
  • truskawki 500 g

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami i musem czekoladowym
CIASTO: z podanych składników szybko zagniatam ciasto. W razie potrzeby dodaję odrobinę bardzo zimnej wody. Wkładam do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy 21 cm cienko smaruję masłem. Ciasto wałkuję na koło o średnicy 8 cm większej od średnicy formy. Przekładam do formy i odcinam nadmiar ciasta. Do środka wkładam arkusz papieru do pieczenia, wsypuję fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 190*C. Piekę tartę 15 minut, następnie ostrożnie usuwam pergamin oraz fasolki. Piekę kolejne 5 minut. MASA CZEKOLADOWA: połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą miksuję z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i łączę z czekoladą i serkiem. Na wystudzony spód tatry wykładam mus czekoladowy i odstawiam do delikatnego schłodzenia do lodówki na około 30 minut. Truskawki myję, usuwam szypułki i osuszam na ręczniku papierowym. Pokrojone na mniejsze kawałki truskawki układam na musie czekoladowym tuż przed podaniem tarty.