Sposób przygotowania:
Mus jabłkowy
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.
Tak przygotowane owoce wrzucić do rondla, dolać wodę, przykryć i dusić do miękkości około 45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdyby jabłka nie były zbyt słodkie należy dodać cukier do smaku.
Kiedy jabłka będą miękkie, zmiksować je malakserem i przełożyć do słoików i dobrze zakręcić.
Przygotowane słoiki ułożyć w garnku z wyłożonym ściereczką dnem, zalać ciepłą wodą do ¾ wysokości słoików i pasteryzować od czasu zagotowania 5-10 minut.
Ugotowany mus wyciągnąć z garnka, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.
Tak przygotowane owoce wrzucić do rondla, dolać wodę, przykryć i dusić do miękkości około 45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdyby jabłka nie były zbyt słodkie należy dodać cukier do smaku.
Kiedy jabłka będą miękkie, zmiksować je malakserem i przełożyć do słoików i dobrze zakręcić.
Przygotowane słoiki ułożyć w garnku z wyłożonym ściereczką dnem, zalać ciepłą wodą do ¾ wysokości słoików i pasteryzować od czasu zagotowania 5-10 minut.
Ugotowany mus wyciągnąć z garnka, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.
margolata