Sposób przygotowania:
Mus jabłkowy z rodzynkami do słoików
Rodzynki zalej w miseczce wrzątkiem i odstaw na 15 minut, następnie odcedź na sitku i osusz na ręczniku papierowym. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki /nie musisz robić tego szczególnie starannie/. Obrane jabłka wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny, aby nie ściemniały. Do rondla z grubym dnem wlej wodę, dodaj jabłka, przykryj rondel pokrywką i doprowadź do wrzenia. Następnie przestaw na najmniejszy palnik i praż na wolnym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Odkryj rondel, dodaj cukier i mieszając praż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rondel zdejmij z ognia, dodaj rodzynki i cynamon i dokładnie wymieszaj. Gotowy mus przełóż do czystych słoiczków i pasteryzuj 10 minut. *jeśli użyłaś bardzo kwaśnych jabłek, dodaj więcej cukru.