SUPERPRZEPIS

Mus jabłkowy z rodzynkami do słoików

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Mus jabłkowy z rodzynkami do słoików Więcej zdjęć (4)

Najczęściej ten mus używam do naleśników, ale również do przełożenia ciast lub do różnego rodzaju placuszków.

Składniki:

Mus jabłkowy z rodzynkami do słoików

 

  • jabłka 1,5 kg
  • rodzynki 200 g
  • cytryna ½ szt.
  • woda ¼ szk.
  • cukier 200 g

 

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy z rodzynkami do słoików
Rodzynki zalej w miseczce wrzątkiem i odstaw na 15 minut, następnie odcedź na sitku i osusz na ręczniku papierowym. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki /nie musisz robić tego szczególnie starannie/. Obrane jabłka wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny, aby nie ściemniały. Do rondla z grubym dnem wlej wodę, dodaj jabłka, przykryj rondel pokrywką i doprowadź do wrzenia. Następnie przestaw na najmniejszy palnik i praż na wolnym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Odkryj rondel, dodaj cukier i mieszając praż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rondel zdejmij z ognia, dodaj rodzynki i cynamon i dokładnie wymieszaj. Gotowy mus przełóż do czystych słoiczków i pasteryzuj 10 minut. *jeśli użyłaś bardzo kwaśnych jabłek, dodaj więcej cukru.
Mus jabłkowy z rodzynkami do słoików
Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
Mus jabłkowy z rodzynkami do słoików
Rondel zdejmij z ognia, dodaj rodzynki i cynamon i dokładnie wymieszaj.
Mus jabłkowy z rodzynkami do słoików
Gotowy mus przełóż do czystych słoiczków i pasteryzuj 10 minut.