szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Mus jabłkowy z sokiem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do musu najlepsze są jabłka "papierówki". Dodatek soku z cytryny sprawia, że mus nie ściemnieje i będzie miał śliczną, złocistą barwę. Można go wykorzystywać do ciast, ale u mnie większość znika w nadzieniu naleśników.

Mus jabłkowy z sokiem cytrynowym

Składniki:

Mus jabłkowy z sokiem cytrynowym

 

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy z sokiem cytrynowym
Jabłka obieramy ze skórek i z każdego usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze części. Do garnka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy obrane i pokrojone jabłka, skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy.

Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut. aż jabłka zaczną się rozgotowywać. Następnie możemy rozdrobnić je blenderem lub jeśli lubimy mogą zostać kawałki jabłek. Słoki wyparzamy.

Wkładamy do nich przygotowany mus jabłkowy i zakręcamy.

Słoiki gotujemy jeszcze w wodzie ok. 15 minut.