kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Biszkopt z mirabelkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mirabelki występują powszechnie w ogrodach, na polach czy nieużytkach ale rzadko goszczą na stołach. Te kwaskowe śliwki świetnie kontrastują z słodkim smakiem ciasta biszkoptowego.

Biszkopt z mirabelkami

Składniki:

Biszkopt z mirabelkami

podstawowe

  • (na formę 25cm x 25cm lub tortownicę o średnicy 26 cm)
  • 5 jajek
  • 350 g mąki tortowej
  • 240 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżka octu spirytusowego

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z mirabelkami
Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym aż będą puszyste i niemal białe (zajmuje to około 10-12 minut). W tym czasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Delikatna stróżka wlewamy olej do jajek z cukrem a następnie powoli po łyżce dodajemy sypkie składniki. Mieszamy delikatnie na małych obrotach, żeby ciasto było puszyste. Dodajemy łyżkę octu spirytusowego.

Jego smak i zapach nie będzie wyczuwalny a dzięki niemy nie ma metalicznego posmaku proszku do pieczenia.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Mirabelki myjemy i przekrawamy na pół, wyciągając pestę. Układamy na cieście skórką do dołu.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.  

Tagi:

ciasto owoce