piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Mus miętowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny mus ze świeżej mięty

Mus miętowy

Składniki:

Mus miętowy

 

  • 8 małych łyżek miętowej herbaty (pokruszonych liści )
  • 470ml śmietany gęstej
  • 250ml mleka
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 10 dużych łyżek cukru płaskich
  • 4 łyżki wody
  • 2 listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Mus miętowy
Na początek 8 łyżek herbaty wsyp do garnka , dodaj śmietanę , mleko i cukier , podgrzewa tylko przez chwilę na średnim ogniu aż się cukier rozpuści .Następnie wszystko przecedź przez sitko do drugiego garnka . Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wody i dodaj do garnka . Następnie wstaw znów na piec i podgrzewaj ciągle mieszając by się nie przypaliło a żelatyna dobrze rozpuściła . Następnie krem przelej do małych naczyń niech trochę się ostudzi a następnie wstaw do lodówki . Można ozdobić listkami świeżej mięty .

Tagi:

mus