marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mus mrożony z borówki amerykańskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mus to coś innego niż sorbet,bo ma mniejszą zawartość wody. Można go stosować do nadziewania knedli lub pierogów jak i deseru w samym sobie.

Mus mrożony z borówki amerykańskiej

Składniki:

Mus mrożony z borówki amerykańskiej

 

  • 300 g.borówki amerykańskiej,
  • 1/2 szklanki cukru pudru.
  • sok z ze świeżo wyciśniętej limonki.

Sposób przygotowania:

Mus mrożony z borówki amerykańskiej
Borówki przebrać i opłukać na durszlaku bieżącą wodą. Następnie przełożyć je do miksera z komorą i dodać pół szklanki cukru pudru i wycisnąć cały sok z jednej limonki. Zmiksować i przełożyć do pojemnika na lody i zamknąć szczelnie pudełko. Zamrażać nieco krócej tak z 1-2 godz. Po upływie godzin wyjąć pudełko z musem borówkowym i przełożyć do miseczki i stosować do nadzień potraw mącznych lub podawać do herbaty i domowych ciast na spodeczku.