Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem jagodowo-jogurtowym
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo wsypujemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Cały czas miksujemy, aż masa jajeczna zrobi się puszysta. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ubitych jajek, mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę 25x35 cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy 25 minut. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na pół. KREM: Żelatynę zalewamy 1/3 szkl. wody i po napęcznieniu podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści; studzimy. Jagody miksujemy blenderem na gładką masę, dodając 3/4 szkl. cukru. W drugiej misce miksujemy śmietanę z jogurtem, stopniowo dodajemy jagodowy mus i na koniec wystudzoną żelatynę ( może być lekko ciepła ). Gęstym kremem przekładamy biszkopt i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem, a po rozkrojeniu na kostki dekorujemy borówkami amerykańskimi. SMACZNEGO :)
cziku