BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Mus ryżowy z jabłkowymi chipsami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lekki i smaczny deser na bazie ryżu i jabłek. W połączeniu z kremową śmietanką i chrupiącymi chipsami z jabłek smakuje wyśmienicie.

Mus ryżowy z jabłkowymi chipsami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mus ryżowy z jabłkowymi chipsami

 

  • torebka białego ryżu
  • 2 duże , miękkie jabłka
  • 100 ml kremówki
  • cynamon
  • 2 łyżeczki pudru
  • kilka plasterków suszonych jabłek

Sposób przygotowania:

Mus ryżowy z jabłkowymi chipsami
Ryż gotuję 15 minut w wodzie. Jabłka myję i obieram, kroję w mniejsze kawałki i miksuję w blenderze na mus. Przekładam go do rondelka i doprowadzam do wrzenia. Studzę. Kremówkę ubijam z pudrem. Do przestudzonego ryżu dodaję mus jabłkowy i delikatnie mieszam ze śmietaną. Dodaję szczyptę cynamonu. Przekładam do pucharków. Posypuję pokruszonymi suszonymi jabłkami.
Mus ryżowy z jabłkowymi chipsami
mus z jabłek przekładam do rondelka i gotuję
Mus ryżowy z jabłkowymi chipsami
ryż gotuję 15 minut i przekłądam na talerz by przestygł