kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kokosowy deser ryżowy z wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój ulubiony deser z dzieciństwa po lekkiej modyfikacji. Dodatek wiórków kokosowych i wanilii sprawia, ze jest bardzo interesujący i smaczny. Świetnie sprawdza się jako deser czy podwieczorek dla dzieci.

Kokosowy deser ryżowy z wanilią

Składniki:

Kokosowy deser ryżowy z wanilią

 

  • (na 4 porcje)
  • 200g ryżu
  • 3 szklanki pełnego mleka
  • pól laski wanilii
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • cukier do smaku
  • łyżeczka masła
  • dżem, frużelina lub mus owocowy

Sposób przygotowania:

Kokosowy deser ryżowy z wanilią
Ryż gotujemy na małym ogniu do miękkości z dodatkiem mleka, wiórków kokosowych, rozciętej i wydrążonej laski wanilii (ziarenka i laska) oraz szczypty soli. Ryz należy co kilka minut zamieszać aby się nie przypalił. Ugotowany pudding dosładzamy do smaku i dodajemy łyżeczkę masła. Serwujemy z dodatkiem dżemu, frużeliny lub musu owocowego.

Tagi:

ryż