Sposób przygotowania:
Kuleczki ryżowe z musem jabłkowym
Mleko i wodę wlać do garnka, wsypać ryż i cukier waniliowy. Ugotować
pod przykryciem na malutkim ogniu. Zostawić . Wiśnie wydrylować,
zmiksować blenderem , postawić na małym ogniu, wsypać łyżkę cukru i zagotować
z dodatkiem mąki ziemniaczanej (wcześniej rozmieszanej z odrobiną zimnej
wody), tak by powstał gęsty sos. Z ryżu formować płaskie kuleczki, zrobić
kciukiem niewielkie wgłębienia, układać na talerzu, polać wcześniej
podgrzanym musem jabłkowym oraz sosem wiśniowym.Do wgłębień kuleczek
ryżowych włożyć wisienki. udekorować listkami mięty, posypać cynamonem.
pod przykryciem na malutkim ogniu. Zostawić . Wiśnie wydrylować,
zmiksować blenderem , postawić na małym ogniu, wsypać łyżkę cukru i zagotować
z dodatkiem mąki ziemniaczanej (wcześniej rozmieszanej z odrobiną zimnej
wody), tak by powstał gęsty sos. Z ryżu formować płaskie kuleczki, zrobić
kciukiem niewielkie wgłębienia, układać na talerzu, polać wcześniej
podgrzanym musem jabłkowym oraz sosem wiśniowym.Do wgłębień kuleczek
ryżowych włożyć wisienki. udekorować listkami mięty, posypać cynamonem.