Sposób przygotowania:
Mus truskawkowy
Przebrane truskawki wypłukać pod bieżącą wodą, wybrać kilka najładniejszych do przybrania, pozostałe przetrzeć przez sitko.
Białka oziębić, ubić na sztywną pianę i w dalszym ciągu ubijając dodawać cukier.
Do ubitej piany dodać przetarte owoce i żelatynę rozpuszczoną w wodzie- 2 łyżeczki.
Na końcu dodać ubitą śmietankę, 1 łyżkę śmietanki zostawić do przybrania.
Nałożyć mus do kompotnierek, ostudzić. przybrać pozostałymi truskawkami i ubitą śmietanką.
Oziębić w lodówce.
Białka oziębić, ubić na sztywną pianę i w dalszym ciągu ubijając dodawać cukier.
Do ubitej piany dodać przetarte owoce i żelatynę rozpuszczoną w wodzie- 2 łyżeczki.
Na końcu dodać ubitą śmietankę, 1 łyżkę śmietanki zostawić do przybrania.
Nałożyć mus do kompotnierek, ostudzić. przybrać pozostałymi truskawkami i ubitą śmietanką.
Oziębić w lodówce.