jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Mus truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

mus truskawkowy, ulubiony deserek dla dzieci

Mus truskawkowy

Składniki:

Mus truskawkowy

 

  • 20 dag truskawek
  • 3 białka
  • 10 dag cukru pudru
  • 3/4 szklanki śmietanki kremowej
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:

Mus truskawkowy
Przebrane truskawki wypłukać pod bieżącą wodą, wybrać kilka najładniejszych do przybrania, pozostałe przetrzeć przez sitko.
Białka oziębić, ubić na sztywną pianę i w dalszym ciągu ubijając dodawać cukier.
Do ubitej piany dodać przetarte owoce i żelatynę rozpuszczoną w wodzie- 2 łyżeczki.
Na końcu dodać ubitą śmietankę, 1 łyżkę śmietanki zostawić do przybrania.
Nałożyć mus do kompotnierek, ostudzić. przybrać pozostałymi truskawkami i ubitą śmietanką.
Oziębić w lodówce.