Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Muszelki z makiem zapiekane w cieście filo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Fantastyczne "babeczki" z klusek z makiem, zapiekanych w cieście filo.

Muszelki z makiem zapiekane w cieście filo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muszelki z makiem zapiekane w cieście filo

 

  • 1 szklanka zmielonego maku

 

  • 2 szklanki ugotowanego makaronu muszelki Mamma Mia

 

  • 3 arkusze ciasta filo

 

 

  • 5 dag rodzynek

 

 

  • 3 łyżki płynnego miodu

 

 

 

  • cukier puder

 

  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Muszelki z makiem zapiekane w cieście filo
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy zmielony mak oraz mleko, podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy miód i dokładnie mieszamy.Wsypujemy wszystkie bakalie, ponownie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy jeszcze odrobiną miodu. Dodajemy makaron i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Pozostałe masło rozpuszczamy i studzimy. Formę do muffinek smarujemy masłem. Płaty ciasta filo układamy jeden na drugim, składamy na pół i ponownie na pół. Dużą obręczą do przystawek wycinamy z ciasta kółka. Pozostałe ciasto siekamy w cienkie paski. Oddzielamy płaty ciasta i smarujemy pojedyncze płaty rozpuszczonym masłem. Układamy jeden na drugim po 4-5 posmarowanych masłem krążków. Wkładamy do foremek na muffinki.Do każdego zagłębienia dodajemy po 2 łyżki klusek z makiem.Posypujemy paseczkami ciasta filo i każdą babeczkę skrapiamy kilkoma kroplami masła, które zostanie nam ze smarowania krążków ciasta. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, ale pozostawiamy w formie. Wyciągamy z niej babeczki dopiero, gdy całkowicie ostygną.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Muszelki z makiem zapiekane w cieście filo
Dodajemy makaron i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Muszelki z makiem zapiekane w cieście filo
Układamy jeden na drugim po 4-5 posmarowanych masłem krążków. Wkładamy do foremek na muffinki.
Muszelki z makiem zapiekane w cieście filo
Do każdego zagłębienia dodajemy po 2 łyżki klusek z makiem.