Sposób przygotowania:
Muszelki z makiem zapiekane w cieście filo
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy zmielony mak oraz mleko, podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy miód i dokładnie mieszamy.Wsypujemy wszystkie bakalie, ponownie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy jeszcze odrobiną miodu. Dodajemy makaron i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Pozostałe masło rozpuszczamy i studzimy. Formę do muffinek smarujemy masłem. Płaty ciasta filo układamy jeden na drugim, składamy na pół i ponownie na pół. Dużą obręczą do przystawek wycinamy z ciasta kółka. Pozostałe ciasto siekamy w cienkie paski. Oddzielamy płaty ciasta i smarujemy pojedyncze płaty rozpuszczonym masłem. Układamy jeden na drugim po 4-5 posmarowanych masłem krążków. Wkładamy do foremek na muffinki.Do każdego zagłębienia dodajemy po 2 łyżki klusek z makiem.Posypujemy paseczkami ciasta filo i każdą babeczkę skrapiamy kilkoma kroplami masła, które zostanie nam ze smarowania krążków ciasta. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, ale pozostawiamy w formie. Wyciągamy z niej babeczki dopiero, gdy całkowicie ostygną.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.