szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Muszle z serkiem i bazyliowym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatnie i aromatyczne danie. Nadzienie z serków śmietankowym jest doprawione na pikantnie i świetnie smakuje na ciepło.

Muszle z serkiem i bazyliowym pesto

Składniki:

Muszle z serkiem i bazyliowym pesto

 

  • 1 opakowanie makaronu muszle
  • 2 serki śmietankowe, np. almette
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka piri piri
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 słoik bazyliowego pesto
  • 1 łyżeczka ziół śródziemnomorskich
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Muszle z serkiem i bazyliowym pesto

Gotowanie makaronu

Muszle z serkiem i bazyliowym pesto
Należy uważać, aby makaron się nie posklejał.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wyłożyć na talerz tak, aby muszelki do siebie nie przylegały.

Przygotowanie do zapieczenia

Serki śmietankowe połączyć z pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryka i drobno posiekaną papryczką piri piri.

Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Ugotowane muszle napełnić masą z serków śmietankowych.

Ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu do zapiekania. Pomidorki koktajlowe przekroić na połowę i ułożyć w naczyniu wraz z makaronami. Posypać ziołami śródziemnomorskimi.

Na wierzch wyłożyć pesto bazyliowe i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15 minut.