grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Makaron z pesto ze szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron ze zdrowym pesto, tym razem ze szpinaku i bazylii, aromatyzowane czosnkiem, podane z serem feta. Szybkie i smaczne danie, nie wymagające dużej ilości składników oraz pracy.

Makaron z pesto ze szpinaku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron z pesto ze szpinaku

 

Sposób przygotowania:

Makaron z pesto ze szpinaku

Przygotowanie pesto

Makaron z pesto ze szpinaku
Pesto ze szpinaku możemy przygotować bez dodatku parmezanu lub z dodatkiem innego sera np. koziego.

Przygotowanie pesto rozpoczynamy od oczyszczenia szpinaku.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, na którym szklimy wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Dodajemy szpinak, który podsmażamy ok. 1 min. Doprawiamy solą i pieprzem.

Miksujemy szpinak, listki bazylii, parmezan na jednolita masę, stopniowo dodając oliwę.

Pesto ze szpinaku odstawiamy na ok. 30 minut do przegryzienia się smaków.

Przygotowanie makaronu

Makaron z pesto ze szpinaku
Przygotowany makaron możemy oprószyć parmezanem lub udekorować kawałkami sera feta.

W międzyczasie gotujemy dowolny typ makaronu.

Pesto ze szpinaku mieszamy z 2-3 łyżkami wody po ugotowanym makaronie.

Ser feta kroimy w kostkę.

Makaron mieszamy z pesto.


Tagi:

danie makaron