Sposób przygotowania:
Kiełbasa smażona z papryką na obiad
Dobrej jakości kiełbasę śląską ponacinać po stronach w skośną kratkę, włożyć na gorący olej i smażyć na mocno rumiano z każdej strony. Przełożyć na talerz.
Do tłuszczu po kiełbasie wsypać pokrojoną cebulę i podsmażać na złocisto co jakiś czas zamieszać. Wsypać do cebuli pokrojoną w kostkę paprykę bez gniazdek nasiennych, pokrojone w talarki ząbki czosnku, paprykę ostrą, sól, wlać wodę. Mieszać co jakiś czas. Dusić na średnim ogniu z 15 minut.
Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem na pure, porcjować gałką do lodów maczaną w zimnej wodzie, dodać paprykę i kiełbasę.
Do tłuszczu po kiełbasie wsypać pokrojoną cebulę i podsmażać na złocisto co jakiś czas zamieszać. Wsypać do cebuli pokrojoną w kostkę paprykę bez gniazdek nasiennych, pokrojone w talarki ząbki czosnku, paprykę ostrą, sól, wlać wodę. Mieszać co jakiś czas. Dusić na średnim ogniu z 15 minut.
Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem na pure, porcjować gałką do lodów maczaną w zimnej wodzie, dodać paprykę i kiełbasę.