Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Nadziewane awokado 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Smacznie, zdrowo, kolorowo..

Nadziewane awokado 3

Składniki:

Nadziewane awokado 3

 

  • awokado w proporcji 1 szt.-2 porcje
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • 1 puszka krewetek koktajlowych w zalewie
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn
  • 2 łyżki gorącego mleka
  • sól
  • pieprz
  • zielenina do przybrania

Sposób przygotowania:

Nadziewane awokado 3
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, po napęcznieniu mieszamy ją delikatnie z mlekiem aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Awokado kroimy wzdłuż na połówki, odrzucamy pestki, delikatnie wyjmujemy miąższ, który następnie miksujemy zsokiem z cytryn,łyżką śmietany,solą i pieprzem. Pozostałą śmietanę lekko ubijamy, łączymy z żelatyną i dodajemy do zmiksowanego musu wraz z odsączonymi krewetkami. Natychmiast wypełniamy awokado i wstawiamy do lodówki na około 1-1,5 h. Dekorujemy zieleniną i podajemy do stołu. Uwaga.W związku z tym że krewetki w zalewie są stosunkowo trudne do zdobycia, można użyć krewetek mrożonych, które przed dodaniem do musu należy lekko obgotować, około 2 minut na małym ogniu.