Sposób przygotowania:
Nadziewane drożdżówki w kształcie dyni
Drożdże ucieramy z łyżką cukru. Dolewamy 3 łyżki letniego mleka i posypujemy 1 łyżką mąki. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie dodajemy 2 całe jajka i 1 żółtko, mąkę, sól, mleko, roztopione masło oraz skórkę z pomarańczy.
Ciasto zagniatamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Z ciasta robimy małe placuszki, do środka nakładamy nadzienie, następnie formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy.
Aby miały kształt dyni możemy : wykonać 8 nacięć po bokach , aż do samego dołu (nie rozcinając środka) lub przewiązać sznurkiem (po średnicy), tak by powstało 8 części.
Ponownie pozostawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut, po czym każdą bułeczkę smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Tak przygotowane dynie pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, do momentu aż staną się złociste. Każdą upieczoną dynię dekorujemy ogonkiem (i usuwamy sznurki).
Najlepiej smakują od razu po wystygnięciu. Smacznego!
Ciasto zagniatamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Z ciasta robimy małe placuszki, do środka nakładamy nadzienie, następnie formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy.
Aby miały kształt dyni możemy : wykonać 8 nacięć po bokach , aż do samego dołu (nie rozcinając środka) lub przewiązać sznurkiem (po średnicy), tak by powstało 8 części.
Ponownie pozostawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut, po czym każdą bułeczkę smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Tak przygotowane dynie pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, do momentu aż staną się złociste. Każdą upieczoną dynię dekorujemy ogonkiem (i usuwamy sznurki).
Najlepiej smakują od razu po wystygnięciu. Smacznego!
Alicja Żebrowska