Nnatalie

Nnatalie

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Nadziewane drożdżówki w kształcie dyni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Są niezwykle puszyste, maślane, kryją pyszne nadzienie i wyglądają wprost bajecznie! Każda z tych małych drożdżowych dyni zachwyci zarówno nasze dzieci jak i wszystkich starszych. Idealne na Halloween! Znikają w przerażającym tempie.

Nadziewane drożdżówki w kształcie dyni

Składniki:

Nadziewane drożdżówki w kształcie dyni

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane drożdżówki w kształcie dyni
Drożdże ucieramy z łyżką cukru. Dolewamy 3 łyżki letniego mleka i posypujemy 1 łyżką mąki. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie dodajemy 2 całe jajka i 1 żółtko, mąkę, sól, mleko, roztopione masło oraz skórkę z pomarańczy.

Ciasto zagniatamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Z ciasta robimy małe placuszki, do środka nakładamy nadzienie, następnie formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy.

Aby miały kształt dyni możemy : wykonać 8 nacięć po bokach , aż do samego dołu (nie rozcinając środka) lub przewiązać sznurkiem (po średnicy), tak by powstało 8 części.

Ponownie pozostawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut, po czym każdą bułeczkę smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Tak przygotowane dynie pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, do momentu aż staną się złociste. Każdą upieczoną dynię dekorujemy ogonkiem (i usuwamy sznurki).

Najlepiej smakują od razu po wystygnięciu. Smacznego!

Tagi:

dynia