alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Bułeczki z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułeczki drożdżowe nadziewane smażonym rabarbarem zwieńczone pyszną chrupiącą kruszonką. Domowe drożdżówki są najlepsze.

Bułeczki z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z rabarbarem

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z rabarbarem
Nadzienie: rabarbar umyć i pokroić. Na patelnię wlać wodę dodać rabarbar cukier i podsmażać do odparowania płynu. Ostudzić. Kruszonka: zimną margarynę pokroić na kawałki dodać mąkę, cukier i zagnieść. Odłożyć w chłodne miejsce. Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru, mleka i wymieszać. Zalać letnim ale nie gorącym mlekiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do naczynia przesiać mąkę dodać cukry, jajka, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z końcówką haka gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 10 części. Lekko rozpłaszczyć i na środek kłaść po łyżce zimnego rabarbaru. Dokładnie zlepić i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 15 minut. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i pokruszyć kruszonkę. Piec w 170 st około 20 minut.
Bułeczki z rabarbarem
wyrośnięte ciasto podzielić na równe części
Bułeczki z rabarbarem
na środek kazdego kawałka ciasta nałożyć rabarbar i dokładnie zlepić
Bułeczki z rabarbarem
zlepione bułeczki ponownie odłożyć do wyrośnięcia
Bułeczki z rabarbarem
przed pieczeniem posmarować jajkiem i posypać kruszonką