Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rabarbarem
Przepis pochodzi z bloga Domi w kuchni. Postanowiłam zrobić drożdżówki z połowy składników, wyszło mi 7 pysznych... drożdżówek z rabarbarem.
Mleko podgrzać w małym rondelku, rozpuścić w nim masło. drożdże utrzeć z cukrem i wlać do letniego mleka, dodać łyżkę mąki i odstawić, by drożdże mogły wyrosnąć. Następnie wyrośnięte drożdże wlać do mąki, dodać jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto odstawić, przykryte ściereczkę do wyrośnięcia.
Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Odstawić, by z rabarbaru puścił sok.
Na kruszonkę należy zagnieść zimne masła, wraz z cukrem i mąką.
Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować , ułożyć odsączony rabarbar i zawinąć roladę. Roladę pokroić w 2 cm kawałki i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę kruszymy i układamy na drożdżówkach. Piec ok. 20 minut w 175 stopniach.
Mleko podgrzać w małym rondelku, rozpuścić w nim masło. drożdże utrzeć z cukrem i wlać do letniego mleka, dodać łyżkę mąki i odstawić, by drożdże mogły wyrosnąć. Następnie wyrośnięte drożdże wlać do mąki, dodać jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto odstawić, przykryte ściereczkę do wyrośnięcia.
Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Odstawić, by z rabarbaru puścił sok.
Na kruszonkę należy zagnieść zimne masła, wraz z cukrem i mąką.
Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować , ułożyć odsączony rabarbar i zawinąć roladę. Roladę pokroić w 2 cm kawałki i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę kruszymy i układamy na drożdżówkach. Piec ok. 20 minut w 175 stopniach.