aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Drożdżówki z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszne drożdżówki z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z rabarbarem

 

 

  • ponadto:
  • 1 długa łodyga rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rabarbarem
Przepis pochodzi z bloga Domi w kuchni. Postanowiłam zrobić drożdżówki z połowy składników, wyszło mi 7 pysznych... drożdżówek z rabarbarem.

Mleko podgrzać w małym rondelku, rozpuścić w nim masło. drożdże utrzeć z cukrem i wlać do letniego mleka, dodać łyżkę mąki i odstawić, by drożdże mogły wyrosnąć. Następnie wyrośnięte drożdże wlać do mąki, dodać jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto odstawić, przykryte ściereczkę do wyrośnięcia.

Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Odstawić, by z rabarbaru puścił sok.
Na kruszonkę należy zagnieść zimne masła, wraz z cukrem i mąką.

Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować , ułożyć odsączony rabarbar i zawinąć roladę. Roladę pokroić w 2 cm kawałki i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę kruszymy i układamy na drożdżówkach. Piec ok. 20 minut w 175 stopniach.
Drożdżówki z rabarbarem
kawałki rabarbaru zasypujemy cukrem i odstwiamy
Drożdżówki z rabarbarem
zagniecione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Drożdżówki z rabarbarem
ciasto wałkujemy i układamy na nich rabarbar
Drożdżówki z rabarbarem
zwijamy w roladę i kroimy na kawałki....