Sposób przygotowania:
Nadziewane pieczone ziemniaki
Ziemniaki obieramy i płuczemy, robimy otwór 1.5 centymetrowy (średnica) na wylot nie przekrawając ziemniaka (można również przekroić, delikatnie wydrążyć obydwie połówki i tak przygotowane faszerować) i faszerujemy za pomocą rąk. Na blachę wyłożoną folią aluminiową wykładamy nafaszerowane ziemniaki, uprzednio folię skrapiamy odrobiną oleju. Ziemniaki również skrapiamy olejem i posypujemy koperkiem.Pieczemy ok 60 min w temperaturze 180 stopni najlepiej z góry przykryte również folią aluminiową. Podajemy cieple, same lub z dowolną surówką bądź dowolnymi warzywami. FARSZ: pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem na oleju. pieczarki kroimy w 1-1,5 cm paseczki i również podsmażamy aż do miękkości (osobno). Podsmażone warzywa mieszamy z mięsem doprawiając solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ziemniaki
teresa_rm