Marika_1961

Marika_1961

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Książka Kucharska: Kuchnia grecka po naszemu

Nadziewany baklazan

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Porcja dla dwoch osob Podawac z ryzem

Nadziewany baklazan

Składniki:

Nadziewany baklazan

 

  • 1 baklazan(a300g)
  • 2 lyzki oleju slonecznikowego
  • 200 g mielonego(pol na pol-wolowe z wieprzowym)
  • 250 ml wody
  • 1 torebka sosu chili con carne
  • 40 g oliwek czarnych(bez pestek)
  • 75 g owczego sera

Sposób przygotowania:

Nadziewany baklazan
Baklazan oczyscic ,umyc i przekroic na pol.Wyciac mieso ze srodka, pokroic w kostke.Olej rozgrzac na patelni podsmazyc na nim mielone,dodac wode ,sos chili con carne,zagotowac.Dodajemy oliwki pokrojone w plastry i pokrojony w kostke baklazan,gotowac na malym ogniu okolo 5 min. Baklazany nadziewamy mielonym posypujemy zmiazdzonym widelcem serem owczym. Piec 25-30 min w temp.200°C