ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie mam formy do gotowania, a zachciało nam się babki gotowanej takiej, jak babcia kiedyś robiła. Użyłam foremkę 20 cm bez kominka, najwyżej nie wyjdzie, a tu niespodzianka. Wyszła najlepsza babka gotowana i bez formy do gotowania. Polecam!

Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania Więcej zdjęć (16)

Składniki:

Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania

 

  • jajka 6 sztuk "M",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • aromat migdałowy 4 krople,
  • mąka tortowa 1,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki,
  • śmietana 18% gęsta 2 łyżki,,
  • kakao 2 łyżki

 

  • cukier puder 1 szklanka,
  • woda gorąca 2-3 łyżki,
  • sok z cytryny 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i wlać 4 krople aromatu migdałowego, mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.

Wsypać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wlać olej rzepakowy i dodać 2 łyżki śmietany gęstej 18%, połączyć mikserem składniki.

Forma karbowana bez kominka 20 cm, wysmarować olejem i obsypać mąką, do formy wlać 3/4 ciasta. Do reszty ciasta wsypać kakao, mikserem połączyć i dodać wokoło rantu na jasne ciasto. Owinąć z 3 razy naokoło formę folią spożywczą, folia na wierzchu formy powinna być dobrze naciągnięta, aby się nie zapadała w ciasto.

Do garnka 6 litrowego włożyć owiniętą formę, wlać wody tyle, aby forma nie pływała tylko stała.

Zamiast pokrywką, która skacze, nakryłam garnek dużym, płaskim talerzem, po zagotowaniu zmniejszyłam na średni ogień (u mnie indukcja) na 4 i gotowałam 40 minut.

Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków sprawdziłam czy po wyjęciu z babki jest suchy, był suchy i garnek zdjęłam z ognia.

Babkę w garnku zostawiłam na 20 minut i wyjęłam foremkę z wody, usunęłam folię spożywczą. Nożem delikatnie babkę odsunęłam od brzegów formy, nakryłam talerzem płaskim i odwróciłam, zdjęłam formę.

W gorącej wodzie wymieszać na gładko puder cukier z sokiem z cytryny. Lukrem polać babkę na wierzchu, zostawić do wystudzenia i zastygnięcia lukru.
Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania
Składniki wszystkie o temperaturze pokojowej.
Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania
Foremak musi byc dobrze wysmarowana olejem i obsypana mąką.
Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania
Ciasto kakaowe rodać wokoło rantu jasnego ciasta.
Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania
Folią spożywczą dokładnie owinąć całą formę.
Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania
Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania
Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania
Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania
Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania
Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania
Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania
Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania
Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania
Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania
Najlepsza babka gotowana bez formy do gotowania