Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 724]

Najprostsze ciastka z olejem i orzechami nerkowca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasteczka doskonale udowadniają, że z łatwo dostępnych składników można upiec coś pysznego. Swoją wersję wzbogaciłam o orzechy nerkowca. Są kruche i chrupiące.

Najprostsze ciastka z olejem i orzechami nerkowca Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Najprostsze ciastka z olejem i orzechami nerkowca

20 ciastek:

Dodatkowo:

Opcjonalnie:

Sposób przygotowania:

Najprostsze ciastka z olejem i orzechami nerkowca

Ciasto:

Najprostsze ciastka z olejem (i nerkowcami)
Orzechy nerkowca można zamienić na inne.

Jajko należy ubić z cukrem, a następnie wymieszać z olejem. Dodać mąkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wyrobić, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Na samym końcu do masy wmieszać uprzednio posiekane orzechy.

Formowanie:

Najprostsze ciastka z olejem (i nerkowcami)
Ciasteczka powinny łatwo się formować i nie powinny być zbyt duże.

Z ciasta formować kuleczki, które wielkością będą przypominały średni orzech włoski.


Każdą kulkę należy delikatnie spłaszczyć i następnie ułożyć (ostępy nie muszą być duże) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Najprostsze ciastka z olejem (i nerkowcami)
Dużej pieczone ciastka mogą być zbyt twarde.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez 18-20 minut w 180 stopniach.
(Powinny być rumiane, ale nie całkowicie twarde.)