akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Walijskie ciastka z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wiedzieliście, że ciastka można zrobić na patelni?? Nie trzeba mieć piekarnika, by zajadać się słodkościami! Bardzo pomysłowe, walijskie ciasteczka, do których możemy dodać co tylko chcemy: orzechy, migdały, rodzynki itp. Polecam!

Walijskie ciastka z patelni

Składniki:

Walijskie ciastka z patelni

 

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym)
  • ulubione dodatki: orzechy, migdały, rodzynki, czekolada itp.

Sposób przygotowania:

Walijskie ciastka z patelni
Nasze ulubione dodatki posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść rękami do uzyskania zbitej kuli.

Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i za pomocą szklanki lub foremek wykrawać ciasteczka.

Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, którą rozprowadzić na całej powierzchni patelni.

Ciastka smażyć z obu stron po ok. 5 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego!

Tagi:

ciastka deser