Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto cudowna wisienka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masz ochotę na coś słodkiego do filiżanki gorącej kawy, mam coś dla Ciebie. Ciasto na kruchym spodzie, przekładane galaretką z wiśniami, masą śmietanową, pod bezową pierzynką. Dasz się skusić?

Ciasto cudowna wisienka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto cudowna wisienka

 

  • Składniki na ciasto kruche:
  • 4 żółtka
  • 60 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 180 g cukru
  • Szczypta soli
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Składniki na masę:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • ½ szk. cukru pudru
  • Składniki pozostałe:
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 1 kg wiśni drylowanych

Sposób przygotowania:

Ciasto cudowna wisienka

I

Ciasto Cudowna Wisienka

Sposób przygotowania ciasta kruchego:
1. Wszystkie składniki na ciasto kruche przekładam do miski. Zagniatam ciasto, przekładam na spod tortownicy, dociskając palcami rozprowadzam po całej foremce. Piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C. Po upieczeniu studzę.

II

Sposób przygotowania galaretek:
1. Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach gorącej wody, dodaję wiśnie i studzę do lekkiego stężenia.

III

Ciasto Cudowna Wisienka

Sposób przygotowania bezy:
1. Białka ubijam mikserem ze szczyptą soli około 3 minut, następnie wsypuję cukier, ubijam około 10 minut aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypuję skrobię ziemniaczaną, miksuje minutę.
2. Formę wykładam papierem do pieczenia, Nakładam równomiernie bezę po całej powierzchni formy.
3. Bezę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 130 stopni na około 80 minut.
4. Po upieczeniu studzę.

IV

Ciasto Cudowna Wisienka

Sposób przygotowania masy:
1. Śmietanę mocno schłodzoną ubijam mikserem, dodaję cukier puder oraz mascarpone, ubijam do chwili uzyskania sztywnego kremu śmietankowego

V

Ciasto Cudowna Wisienka

2. Na galaretkach rozprowadzam równomiernie masę śmietankową

VI

Ciasto Cudowna Wisienka

5. Gotowe.
6. Smacznego