Sposób przygotowania:
Ciasteczka z wiśniamiI
1. Do miski wsypuję mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Następnie wbijam jajka, dodaję rozpuszczone masło, śmietanę.
2. Zagniatam ciasto, wykładam na oprószony blat mąką i rozwałkowuję na duży prostokąt. Ciasto kroję na trzy podłużone paski pionowo.
II
3. Prawą stronę każdego paska smaruję cienko dżemy i układam wzdłuż każdego paska rozmrożone wcześniej wiśnie.
III
4. Ciasto zwijam w rulon, kroję na porcje, w których powinno znajdować się po trzy wiśnie.
5. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
IV
6. Po upieczeniu studzę i posypuję cukrem pudrem.
7. Gotowe.
8. Smacznego.