ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Naleśniki 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

około dwudziestu sześciu naleśników o średnicy 25cm

Naleśniki 5 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki 5

 

  • naleśniki:
  • 0,5 kg mąki przesianej
  • 1 litr mleka
  • 1-2 jajka wzależności od wielkości
  • 1 łyzeczka sól
  • 2-3 łyżeczek cukier
  • olej lub oliwa

Sposób przygotowania:

Naleśniki 5
Wlewamy 0,7 ml mleka do miseczki. Dosypujemy przesianą mąkę. Wbijamy jajka i mieszamy najlepiej widelcem dopouki nie bedzie grudek. Do mąki dosypujemy 2 łyżeczki cukru i szczyptę soli tak na oko gdzieś około łyżeczki od herbaty. Całość mieszamy i sprawdzamy gęstość dolewając mleko najlepiej dolać jeszcze łyszkę oleju. Gęstość ciasta najlepiej sprawdzać podnosząc co jakiś czas widelec jeżeli lekko spływa a nie skapuje ciasto jest gotowe. Tak przygotowane ciasto chochelką do zupy wlewamy ruchami okrężnymi na patelnie. Pieczemy z obu stron aż się lekko zarumieni podajemy z dżemem lub cukrem pudrem smacznego. :)
Naleśniki 5
wyrabiamy ciasto w misce tak aby nie było za gęste
Naleśniki 5
możemy smażyć na jednej patelni lub dwóch