Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Naleśniki a la Gundel

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Naleśniki a la Gundel podawać polane sosem czekoladowym.

Naleśniki a la Gundel

Składniki:

Naleśniki a la Gundel

 

  • Naleśniki:
  • 15 dkg mąki,
  • 2 jajka,
  • żółtko,
  • 3/4 szklanki m|eka,
  • pół łyżeczki cukru,
  • szczypta soli,
  • jajo
  • Nadzienie:
  • 18 dkg zmielonych orzechów włoskich,
  • 15 dkg cukru pudru,
  • 6 dkg masła,
  • kieliszek rumu,
  • łyżka mleka,
  • 2 dkg rodzynków,
  • trochę skórki otartej z pomarańczy

 

  • Sos czekoladowy:
  • 10 dkg czekolady,
  • 5 dkg kakao,
  • 15 dkg cukru,
  • żółtko,
  • łyżka mleka,
  • ok. pół szklanki śmietanki,
  • 2 dkg mąki,
  • kieliszek (50 g) rumu

Sposób przygotowania:

Naleśniki a la Gundel
Mąkę, jajko, żółtko, cukier, mleko, ok. pół szklanki wody i sól dobrze wymieszać, posługując się trzepaczką do ubijania piany. Usmażyć 12 cienkich naleśników. Zrobić nadzienie z wyżej wymienionych składników, posmarować naleśnika zwinąć i przed samym podaniem obsmażyć na masie. Czekoladę roztopić, dodać kakao, cukier i mleko, gotować na bardzo małym ogniu. Gdy płyn zgęstnieje, dodać śmietankę wymieszaną z mąką i zagotować; podprawić żółtkiem wymieszanym z rumem. Podawać naleśniki polane sosem czekoladowym.