jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Naleśniki ażurowe z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 190
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Naleśniki ażurowe wykonane ze zwykłego ciasta naleśnikowego. Dla urozmaicenia dania można przygotować w taki sposób naleśniki.

Naleśniki ażurowe z powidłami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Naleśniki ażurowe z powidłami

 

  • mąka 1,5 szklanki
  • sól i cukier do smaku
  • mleko 1 szklanka
  • woda gazowana 3/4 szklanki
  • olej do smażenia
  • jajko 1-2 szt.
  • powidła śliwkowe do smarowania

Sposób przygotowania:

Naleśniki ażurowe z powidłami
Do wysokiego naczynia wlać mleko, wybić jajko, wsypać szczyptę soli i cukru do smaku jeżeli będziemy przygotowywać na słodko, a jeżeli na wytrwanie to nie dodawać cukru.

Wymieszać lub zmiksować, wsypać następnie przesianą mąkę i zmiksować mikserem dolewając stopniowo wody. Odstawić ciasto na 15 minut i smażyć na rozgrzanej patelni ażurowe naleśniki.

Ciasto przelewać na patelnię przez lejek tworząc wzory lub wlać do butelki z dziubkiem do picia i wyciskać na patelnię ciasto. Smażyć z jednej i z drugiej strony odwracając.

Smarować powidłami lub dowolnym dżemem.
Naleśniki ażurowe z powidłami
Wlać mleko do naczynia wysokiego,wybić jajko
Naleśniki ażurowe z powidłami
dołożyć przesianej mąki ,szczyptę soli i można cukrem i zmiksować .
Naleśniki ażurowe z powidłami
Następnie można przelać do butelki z otworem do picia dla dzieci lub lać przez lejek na patelnie
Naleśniki ażurowe z powidłami
smażyć na tłuszczu i odwócić na drugą stronę
Naleśniki ażurowe z powidłami
posmarować powidłami lub innym dżemem
Naleśniki ażurowe z powidłami
Przykryć drugim ażurowym naleśnikiem