Sposób przygotowania:
Naleśniki ażurowe z powidłami
Do wysokiego naczynia wlać mleko, wybić jajko, wsypać szczyptę soli i cukru do smaku jeżeli będziemy przygotowywać na słodko, a jeżeli na wytrwanie to nie dodawać cukru.
Wymieszać lub zmiksować, wsypać następnie przesianą mąkę i zmiksować mikserem dolewając stopniowo wody. Odstawić ciasto na 15 minut i smażyć na rozgrzanej patelni ażurowe naleśniki.
Ciasto przelewać na patelnię przez lejek tworząc wzory lub wlać do butelki z dziubkiem do picia i wyciskać na patelnię ciasto. Smażyć z jednej i z drugiej strony odwracając.
Smarować powidłami lub dowolnym dżemem.
Wymieszać lub zmiksować, wsypać następnie przesianą mąkę i zmiksować mikserem dolewając stopniowo wody. Odstawić ciasto na 15 minut i smażyć na rozgrzanej patelni ażurowe naleśniki.
Ciasto przelewać na patelnię przez lejek tworząc wzory lub wlać do butelki z dziubkiem do picia i wyciskać na patelnię ciasto. Smażyć z jednej i z drugiej strony odwracając.
Smarować powidłami lub dowolnym dżemem.