Sposób przygotowania:
Naleśniki z powidłami truskawkowo - rabarbarowymi
Mleko gotuję, studzę, a następnie łączę z jajkami. Do ciasta dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier waniliowy i dokładnie mieszam za pomocą miksera. W międzyczasie na rozgrzanym maśle podgrzewam cukier i podsmażam rabarbar oraz truskawki pokrojone w plastry. Całość podsmażam do chwili, aż uzyskam konsystencję dżemu. Ciasto naleśnikowe nakładam za pomocą łyżki na rozgrzany na patelni olej i smażę je z obydwu stron. Następnie przekładam naleśnik na talerz, pokrywam cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki, a dopiero potem nakładam dwie łyżki dżemu z truskawek i rabarbaru, po czym rozprowadzam je za pomocą noża. Naleśniki zwijam wzdłuż brzegu, zwracając przy tym uwagę, aby nadzienie nie wypływało.