joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszne, rozpływające się w ustach naleśniki, które z powodzeniem można przygotować na słodki podwieczorek.

Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym

Składniki:

Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym

Naleśniki:

Dodatkowo:

  • słoik powideł śliwkowych
  • szkl śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru cynamonowego
  • odrobina oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym

Ciasto na naleśniki:

Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym
Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki na niewielkiej ilości oleju.

Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki.

Składanie:

Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym
Każdy naleśnik posmarować łyżką powideł, zwinąć jak krokiety i ułożyć na głębokiej patelni

Naleśniki posmarować powidłami, złożyć jak krokiety i ułożyć na głębokiej patelni.

Duszenie:

Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym
Naleśniki zalać śmietaną wymieszaną z cukrem cynamonowym, podgrzewać do zredukowania sosu

Zwinięte naleśniki zalać śmietanką wymieszaną z 2 łyżkami cukru cynamonowego. Podgrzewać na średnim ogniu kilkanaście minut aż sos się zredukuje.