eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Naleśniki Eli z serem i sosem jeżynowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam naleśniki na słodko z białym serem, polane sosem z surowych jeżyn. Naleśniki były pyszne.

Naleśniki Eli z serem i sosem jeżynowym

Składniki:

Naleśniki Eli z serem i sosem jeżynowym

ciasto

sos

  • 500 g jeżyn
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 6 dużych łyżek cukru pudru

farsz serowy

  • 1 kg twarogu
  • 1 szklanka cukru - szklanka 250 ml
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka

dodatki

Sposób przygotowania:

Naleśniki Eli z serem i sosem jeżynowym

przygotowanie sosu

Naleśniki Eli z serem i sosem jeżynowym
Opłukane i odsączone jeżyny zmiksować z cukrem pudrem i śmietaną.

Jeżyny opłukać, odsączyć i włożyć do malaksera. Do jeżyn dodać cukier puder i śmietanę. Całość dokładnie zmiksować.

przygotowanie farszu

Naleśniki Eli z serem i sosem jeżynowym
Do rozgniecionego widelcem sera dodać pozostałe składniki.

Ser biały rozgnieść widelcem. Do sera dodać cukier, cukier waniliowy i jajka. Całość dokładnie wmieszać.

przygotowanie naleśników

Naleśniki Eli z serem i sosem jeżynowym
Na usmażonych naleśnikach rozłożyć ser..

Do garnka wlać mleko, olej,dodać cukier, cukier waniliowy i zmiksować.

Do masy dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksować.

Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać mleka. Na suchej patelni usmażyć cienkie naleśniki.

Na naleśnikach ułożyć ser.

przygotowanie naleśników cd

Naleśniki Eli z serem i sosem jeżynowym
Naleśniki zwinąć w rulon i obsmażyć na oleju.

Naleśniki zwinąć w rulon. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć naleśniki.

Usmażone naleśniki ułożyć na talerzach, polać sosem jeżynowym i posypać świeżymi jeżynami.

Smacznego!