dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Gołąbkowy bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bigos ze świeżej kapusty z dodatkiem mielonego mięsa i ryżu czyli składników, z których robi się też tradycyjne gołąbki.

Gołąbkowy bigos

Składniki:

Gołąbkowy bigos

bigos

  • 400 g mielonego mięsa
  • 1 mała główka białej kapusty
  • ok. 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 torebka (100 g) ryżu
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbkowy bigos
Kapustę posiekać, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, gotować ok. 25 minut. Odcedzić.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

Na patelnię wyłożyć mięso mielone, podsmażyć. Dodać ugotowaną kapustę, dolać ok. 2 szklanki wody oraz przecier pomidorowy. Wymieszać, doprawić papryką, solą i pieprzem. Dołożyć ugotowany ryż, jeszcze raz wymieszać.