eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1346]

Gotowane pulpety Eli mięsno cukiniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam gotowane pulpety z mięsa wieprzowego i cukinii. Można je podawać do makaronu, kaszy czy ryżu z różnymi sosami, np : pomidorowym, pieczarkowym, grzybowym lub koperkowym. Można je też dodać do zup kremowych.

Gotowane pulpety Eli mięsno cukiniowe

Składniki:

Gotowane pulpety Eli mięsno cukiniowe

mięso

  • 700 g łopatki wieprzowej

warzywa

dodatki

Sposób przygotowania:

Gotowane pulpety Eli mięsno cukiniowe

przygotowanie składników

Gotowane pulpety Eli mięsno cukiniowe
Opłukane i osuszone mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

Mięso opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Pokroić łopatkę na większe kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Gotowane pulpety Eli mięsno cukiniowe
Cukinie zetrzeć. posolić, odstawić na 15 minut żeby puściła sok i odcisnąć

Cukinie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć końcówki. Zetrzeć cukinie na tarce z dużymi oczkami.

Do cukinii dodać płaską łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na piętnaście minut, żeby puściła sok i odcisnąć.

przygotowanie składników cd

Gotowane pulpety Eli mięsno cukiniowe
Obraną cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie pulpetów

Gotowane pulpety Eli mięsno cukiniowe
Do mięsa dodać pozostałe składniki, przyprawy i wymieszać.

Do miski z mięsem dodać cukinię, cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajka,przyprawę do mięs,sól, pieprz do smaku i wymieszać.

przygotowanie pulpetów cd

Gotowane pulpety Eli mięsno cukiniowe

Z masy uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego.

W szerokim ganku zagotować bulion, wrzucać pulpety i gotować aż będą miękkie. Sprawdzić jeden czy jest w środku ugotowany i wyjąć j pulpety łyżką cedzakową. Wywar zachować do przygotowania zupy.

Ja podałam pulpety z ryżem i sosem pomidorowym. Smacznego!