Sposób przygotowania:
Gotowane pulpety Eli mięsno cukinioweprzygotowanie składników
Mięso opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pokroić łopatkę na większe kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Cukinie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć końcówki. Zetrzeć cukinie na tarce z dużymi oczkami.
Do cukinii dodać płaską łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na piętnaście minut, żeby puściła sok i odcisnąć.
przygotowanie składników cd
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.
przygotowanie pulpetów
Do miski z mięsem dodać cukinię, cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajka,przyprawę do mięs,sól, pieprz do smaku i wymieszać.
przygotowanie pulpetów cd
Z masy uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego.
W szerokim ganku zagotować bulion, wrzucać pulpety i gotować aż będą miękkie. Sprawdzić jeden czy jest w środku ugotowany i wyjąć j pulpety łyżką cedzakową. Wywar zachować do przygotowania zupy.
Ja podałam pulpety z ryżem i sosem pomidorowym. Smacznego!
gusia1000