Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Naleśniki maślankowe z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne naleśniki z nadzieniem gruszkowym, które można podać zarówno na zimno jak i podsmażeniu na klarowanym maśle.

Naleśniki maślankowe z gruszkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki maślankowe z gruszkami

~ CIASTO:

~ GRUSZKI:

  • gruszki w zalewie 800-900 ml
  • sok z cytryny do smaku
  • skrobia ziemniaczana 1-2 łyżki

Sposób przygotowania:

Naleśniki maślankowe z gruszkami
Stopić i przestudzić masło, po czym zmiksować z jajkami oraz maślanką. Do płynu dodać sól, cukier i mąki pszenne połączone 1:1 - zmiksować na gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni smażyć rumiane naleśniki.

Gruszki odcedzić, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać sok z cytryny i cukier do smaku. Dolać większość kompotu gruszkowego i zagotować. W pozostałej ilości kompotu rozprowadzić skrobię ziemniaczaną i zagęścić jak kisiel. Odstawić do ostygnięcia.

Na usmażone naleśniki nakładać porcjami gruszki, rozłożyć równą warstwą i zwijać.

Podawać na zimno lub podsmażyć na sklarowanym maśle.
Naleśniki maślankowe z gruszkami
Maślankę zmiksować z mąką i pozostałymi składnikami.
Naleśniki maślankowe z gruszkami
Na dobrze rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.
Naleśniki maślankowe z gruszkami
Gruszki drobno pokroić i zagęścić jak kisiel.