Sposób przygotowania:
Naleśniki maślankowe z gruszkami
Stopić i przestudzić masło, po czym zmiksować z jajkami oraz maślanką. Do płynu dodać sól, cukier i mąki pszenne połączone 1:1 - zmiksować na gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni smażyć rumiane naleśniki.
Gruszki odcedzić, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać sok z cytryny i cukier do smaku. Dolać większość kompotu gruszkowego i zagotować. W pozostałej ilości kompotu rozprowadzić skrobię ziemniaczaną i zagęścić jak kisiel. Odstawić do ostygnięcia.
Na usmażone naleśniki nakładać porcjami gruszki, rozłożyć równą warstwą i zwijać.
Podawać na zimno lub podsmażyć na sklarowanym maśle.
Gruszki odcedzić, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać sok z cytryny i cukier do smaku. Dolać większość kompotu gruszkowego i zagotować. W pozostałej ilości kompotu rozprowadzić skrobię ziemniaczaną i zagęścić jak kisiel. Odstawić do ostygnięcia.
Na usmażone naleśniki nakładać porcjami gruszki, rozłożyć równą warstwą i zwijać.
Podawać na zimno lub podsmażyć na sklarowanym maśle.