Sposób przygotowania:
Naleśniki z gruszkowo-maślaną frużelinąEtap 1
Naleśniki: Jajka wbić do miski, rozbełtać. Dodać do nich cukier, mleko i maślankę, wymieszać. Wsypać mąkę, ponownie dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
Ciasto odłożyć na kilkanaście minut, w tym czasie przygotować frużelinę.
Etap 2
Frużelina: Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę, przełożyć do garnka. Dodać do nich brązowy cukier i masło.
Etap 3
Podgrzewać kilka minut, aż gruszki częściowo się rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki zimnej wody.
Zawiesinę powoli wlewać do gruszek i cały czas mieszać. Gdyby frużelina wyszła zbyt gęsta, dolać trochę więcej wody i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić.
Etap 4
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać na nią porcję ciasta, rozlać na brzegi. Naleśniki smażyć na rumiano z obu stron.
Etap 5
Gotowe naleśniki składać w trójkąty, czyli na pół, następnie jeszcze raz na pół. Układać je na talerzykach, polać przygotowaną gruszkowo-maślaną frużeliną i podawać.