Sposób przygotowania:
Naleśniki na maślance
Do miski wlać wodę i maślankę, ja maślankę miałam własna po robieniu masełka. Dodać jajko, cukier, olej oraz mąkę i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto odstawić na ok 20 minut.
Następnie rozgrzać patelnie i usmażyć cienkie naleśniki. Z podanych składników wyszło mi 10 naleśników.
Do zmielonego sera dodać jogurt oraz 5 łyżek dżemu wiśniowego lub truskawkowego i dokładnie wymieszać.
Gotowym serkiem posmarować część naleśników. Pozostałe naleśniki posmarować samym dżemem. Naleśniki dowolnie zwinąć, w rulon lub kopertę.
*Ciasto na naleśniki zrobiłam bardziej rzadsze ponieważ usmażyłam cienkie naleśniki, jeśli wolicie grubsze naleśniki należy dodać jeszcze trochę mąki.
Następnie rozgrzać patelnie i usmażyć cienkie naleśniki. Z podanych składników wyszło mi 10 naleśników.
Do zmielonego sera dodać jogurt oraz 5 łyżek dżemu wiśniowego lub truskawkowego i dokładnie wymieszać.
Gotowym serkiem posmarować część naleśników. Pozostałe naleśniki posmarować samym dżemem. Naleśniki dowolnie zwinąć, w rulon lub kopertę.
*Ciasto na naleśniki zrobiłam bardziej rzadsze ponieważ usmażyłam cienkie naleśniki, jeśli wolicie grubsze naleśniki należy dodać jeszcze trochę mąki.